Wat is kruisbesmetting?
Als (ziekteverwekkende) bacteriŽn van product A terecht komen op product B dan noemt men dat kruisbesmetting.

Hoe treedt kruisbesmetting op?
Kruisbesmetting treedt op wanneer je een besmet product bereidt of bewaart en de bacteriŽn van dat product op een ander product brengt. Dat gebeurt als je het besmette product tegen het andere product aanlegt, maar het kan ook indirect gebeuren, via de handen, het keukenmateriaal, het aanrecht, de koelkast enzovoort. 

Een voorbeeld
Er ligt onbereid vlees in de koelkast, daar druipt wat vloeistof van af. Die vloeistof komt op de eronder gelegen komkommer terecht. Het zijn slechts hele kleine druppeltjes dus het valt niet op.

Een ander voorbeeld; wanneer men kipfilet in kleine stukjes snijdt op een snijplank en vervolgens tomaten snijdt. Zelfs als men de tomaten snijdt op een andere snijplank maar met hetzelfde mes, dan treedt kruisbesmetting op.

Wanneer iemand een ei bakt en dat van tevoren in een bakje klutst met een vork. De vork wordt even op het aanrecht gelegd, voordat die in de vaatwasmachine gaat. Wanneer iemand daarna een boterham smeert op het aanrecht, daar waar de vork net lag,  dan kan kruisbesmetting optreden.

Is kruisbesmetting nou echt zo erg?
Dat hangt ervan af. Als het om ziekteverwekkende bacteriŽn gaat en de bacterie krijgt de gelegenheid om in het voedsel verder te groeien (of er zitten meteen al genoeg bacteriŽn in om iemand ziek te maken), dan kunt u er flink ziek van worden. 

Ik zie toch heus wel dat het eten bedorven is?!
Nee, dat is juist het probleem. Als voedsel echt bedorven is en vies ruikt of er onsmakelijk uitziet, dan wordt dat wel opgemerkt. Maar meestal ziet voedsel waar bacteriŽn in zitten er gewoon nog goed uit. Bovendien zijn er minder bacteriŽn nodig om ziekte te veroorzaken, dan om het voedsel te bederven.

Ik weet toch dat kippenvlees Ďgevaarlijkí is en ik bak het altijd door en door, dan is er toch niets aan de hand?
Jawel, dat is het probleem van kruisbesmetting. Als een met Campylobacter of Salmonella besmette kipfilet goed verhit wordt, dan zal er met dat vlees niets meer aan de hand zijn. Maar wanneer men hetzelfde mes gebruikt voor de rauwe filet en daarna de tomaten, dan is de Campylobacter of de Salmonella inmiddels op de tomaat terecht gekomen.  Als de tomaten rauw gegeten worden in een salade, dan kan iemand ruimschoots voldoende bacteriŽn binnen krijgen om ziek van te worden.

Als ik die kruisbesmetting niet kan zien, hoe kan ik het dan voorkůmen?

Door er bewust van te zijn dat het op kan treden.

Dat wil zeggen dat men bij producten die mogelijkerwijze besmet zijn, bedenkt dat daarmee heel gemakkelijk andere producten te besmetten zijn. Vooral moet men er zich van bewust zijn dat je die besmetting niet ziet en dat besmetting ook optreedt via indirect contact dus via handen, via het keukenmateriaal, via het aanrecht enz..

Enkele tips

Bron: RIVM
Geprint vanaf de website: www.restaurantenallergie.nl
van het Nederlands Anafylaxis Netwerk