Informatie over Walnoot allergenen. www.restaurantenallergie.nl © NAN 2008 Allergie

Walnoot
 

Het hoofdstuk over vis werd voorbereid door Riccardo Asero, Paderno Dugnano (MI), ItaliŽ en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

De walnoot (Juglans regia) is een boomnoot van de familie Juglandaceae. Tot deze familie behoren ook andere boomnoten die niet aanwezig zijn in Europa waaronder inbegrepen: Pecannoot (illinoiensisCarya), zwarte walnoot (nigraJuglans en californica Juglans) en butternuts (cinerea Juglans).
Veel verwerkt voedsel kan walnoot bevatten met inbegrip van snoepjes, snacks, gebakken goederen, roomijs, en zachte kazen.

Symptomen
De ernst van walnoot-veroorzaakte allergische reacties strekt zich uit van licht orale allergiesyndroom (mond en/of de tong, snel na het kauwen veroorzaakt jeuk) tot aan ernstig en zelfs potentieel fatale systemische reacties (anafylactische schok; hives en het zwellen van de keel, astma). De ernst van de allergische reacties hangt af van welk eiwit(s) in de walnoot de patiŽnten allergisch geworden is.

Verwant voedsel (kruisreactiviteit)
De in het algemeen walnoot-allergische personen vallen binnen de volgende categorieŽn:

PatiŽnten met allergie voor berkstuifmeel die op walnoot reageert (evenals aan andere vruchten en groenten).

Bij deze patiŽnten is de walnootallergie het gevolg van kruisreactiviteit tussen stuifmeelallergenen en gelijkaardige proteÔnen in plantaardig voedsel. Dit soort voedselallergie is over het algemeen mild: in de meeste gevallen is het orale allergiesyndroom (OAS) het enige gevolg van de inname van het beledigen van voedsel. Het ontbreken van ernstige systemische symptomen is toe te schrijven aan het feit dat de allergie veroorzakende proteÔnen gemakkelijk in de maag worden vernietigd. Voorts zijn zij hitte-labiel; bijgevolg, tolereren patiŽnten met hitte bewerkt voedsel.

PatiŽnten hoofdzakelijk allergisch voor walnoot en/of andere boomnoten (met inbegrip van hazelnoot, Paranoot, macadamia noten, enz.).

De proteÔnen verantwoordelijk voor dit type van allergie zijn hitte stabiel en bestand tegen de spijsvertering in de maag; aldus, kunnen patiŽnten die op deze proteÔnen reageren ernstige allergische reacties ervaren. Het is zeer belangrijk om zich ervan bewust te zijn dat ernstige reacties op de eerste blootstelling aan een noot (elke noot) bij patiŽnten kunnen voorkomen. Van studies waarin gecontroleerde provocaties zijn uitgevoerd heeft men berekend dat de walnootallergische patiŽnten een risico van 37% hebben om op andere boomnoten zoals Paranoot, cashew, en hazelnoot te reageren. Jammer genoeg, is kruisreactiviteit onder boomnoten zeer veranderlijk zowel in het echte leven en wanneer gemeten in bloedsteekproeven en impliceert soms ongebruikelijk voedsel zoals kokosnoot. Aldus, is het uiterst belangrijk dat patiŽnten met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op ťťn boomnoot de inname van andere noten vermijden tot het ontbreken van reacties op walnoot ondubbelzinnig door behoorlijk uitgevoerde diagnose is aangetoond.

Kruisreactiviteit tussen boomnoten en pinda wordt vaak waargenomen in huidpriktesten of in bloedonderzoek, dit is toe te schrijven aan de aanwezigheid van gelijkaardige proteÔnen, maar daadwerkelijke klinische kruisreactiviteit is zeer zeldzaam.

PatiŽnten allergisch voor perzik (en/of andere Rosaceae zoals appel, peer, kers, abrikoos, pruim, of amandel).

Deze patiŽnten reageren hoofdzakelijk aan een hittestabiele proteÔne genoemd (de proteÔne van de lipideoverdracht) LTP, hoofdzakelijk in Rosaceae maar ook in het meeste ander afgeleid voedsel. De meeste patiŽnten hebben een geschiedenis van perzikallergie (OAS en/of ernstige allergische reacties). Ongeveer 50% van patiŽnten die op LTP reageren, reageren op walnoot (evenals aan andere boomnoten) wegens kruisreactiviteit tussen LTP van botanisch niet verwant plantaardig voedsel. De noten van de boom (walnoot, hazelnoot) evenals pinda schijnen het gevaarlijkste voedsel buiten Rosaceae voor LTP-overgevoelige patiŽnten. De waarschijnlijkheid van gevoelig wordt gemaakt vor het plantaardig voedsel buiten Rosaceae is direct verwant met het niveau van IgE aan perzik LTP. LTP is hittestabiel en bestand tegen de spijsvertering in de maag; en bijgevolg kunnen de allergische patiŽnten uiterst ernstige reacties met inbegrip van anafylaxie ervaren

Lang wie, wanneer hoe, en hoe vaak?
De noten van de boom, in het bijzonder walnoot, zijn ťťn van de frequentste oorzaken van voedselallergie.

De gegevens van het voorkomen zijn schaars voor walnootallergie. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk wordt het aantal van boomnootallergie  geschat tussen 0,2% en 0,5% zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Walnootallergie kan in kinderjaren vroeg optreden. De mogelijkheid bestaat dat een percentage patiŽnten met walnootallergie na enige jaren van vermijding verdraagzaam kan worden, maar dit is tot op heden onbekend.

Diagnose
Huidtesten met vers voedsel worden over het algemeen als de beste manier beschouwd om walnootallergie te ontdekken, hoewel de commerciŽle uittreksels even gevoelig kunnen blijken te zijn bij gevoelig gemaakte patiŽnten voor stabiele allergenen. De bloedonderzoeken zijn over het algemeen even gevoelig.

Vermijden
In tegenstelling tot andere boomnoten (b.v. hazelnoot) of van pinda, is walnoot zelden aanwezig als "verborgen voedsel" in commerciŽle voorbereidingen. Daarom zou de onverwachte inname van walnoot zeldzaam moeten zijn. Nochtans, zouden de walnoot-allergische patiŽnten andere boomnoten, zoals hazelnoot en Paranoten zorgvuldig moeten vermijden, tenzij hun tolerantie duidelijk door betrouwbare tests is bewezen. 

© 2008 www.anafylaxis.nl
Disclaimer. Deze informatie is aanvullend op de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of laat u verwijzen naar een specialist, die bekend en ervaring heeft in allergieŽn.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers van het InformAll- project is gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Januari 2008