Wetenswaardigheden over Vis allergenen. www.restaurantenallergie.nl © NAN 2008 Allergie

Vis
 

Het hoofdstuk over vis werd voorbereid door Tine K. Hansen, Odense, Denemarken en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

Vis en de visproducten spelen een belangrijke rol in menselijke voeding. De vis is een waardevolle bron van proteÔnen en bevat grote hoeveelheden gezonde vetten (zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren) en in vet oplosbare vitaminen. Nochtans, is het ook ťťn van de algemene oorzaken van voedselallergie. De allergie voor vis is een zogenaamde IgE-gemedieerde voedselallergie. IgE (Immunoglobuline E) is het allergieantilichaam.

De allergie voor vissen wordt veroorzaakt door een reactie op proteÔne in visvlees (spier). Het overheersende allergeen is een spierproteÔne genoemd parvalbumin. In professionele literatuur wordt dit allergeen vaak bedoeld als "Gad c 1" van de Latijnse naam voor kabeljauw vissen Gadons callarias. Dit belangrijke allergeen is uiterst stabiel om te verwarmen, wat betekent dat kokend of bradend van vissen niet het allergeen vernietigt. Andere proteÔnen in vissen zijn beschreven als allergenen, maar de meeste reacties op kabeljauw (en andere vissen; zie onder Verwant voedsel) zijn het waarschijnlijkst die door dit ťne allergeen worden veroorzaakt

Symptomen
De reacties kunnen ernstig en zelfs levensgevaarlijk zijn. De ernst van de symptomen kan al naar gelang het opgenomen hoeveelheid en de gevoeligheid van de persoon variŽren. Vaak is het eerste symptoom irritatie en jeuk in mond en keel die kort na inname verschijnen. Het kan onder andere allergische reacties zoals misselijkheid, braken, maagpijn, diarree, bulten (urticaria of neteluitbarsting), zwellen onder de huid (angioedema), jeuk en het rood worden van de huid, het verergeren van eczeem, astma (wheezing, ademnood, hoesten), hooikoorts (jeukende neus en ogen, het niezen/lopende neus) worden gevolgd, het zwellen van de luchtwegen, en soms fatale afloop door allergische schok. Gewoonlijk wordt een combinatie verscheidene symptomen gezien.

De bedorven vissen kunnen een substantie bevatten genoemd histamine. Dit is de zelfde substantie die door cellen van een allergische patiŽnt tijdens een allergische reactie wordt geproduceerd. Het is betrokken bij de inductie van symptomen.  Bedorven vissen kunnen symptomen geven bij elk persoon die het heeft gegeten. De reactie is gelijkaardig aan een allergische reactie, d.w.z. zwellen, bijenkorven, die enz. wheezing, maar het is een vergiftiging.

Verwant voedsel (kruisreacties)
De meeste informatie over vissenallergie wordt geleverd door kabeljauw. De verscheidenheid van vissen die rond de wereld worden gegeten is immens. Ondanks dit, behoren vissensoorten die bekend zijn dat zij allergische reacties veroorzaken tot een paar dicht verwante orden: kabeljauw en stokvissen (Gadiformes), makreel, tonijn (Perciformes), zalm en forel (Salmoniformes), schol en schar (Pleuronectiformes), haringen, ansjovis en sardine (Clupeiformes), karper en katvis (Cypriniformes), en paling (Anguilliformes). De patiŽnten met allergie voor kabeljauw zijn vaak eveneens allergisch voor andere vissensoorten. Dit kan door gelijkenis van het allergeen ďparvalbuminĒ in alle vissensoorten worden verklaard. De allergische reacties die op dergelijke gelijkenis worden gebaseerd worden kruisreacties genoemd. Kruisreactiviteit tussen vissensoorten is zeker niet volledig. Sommige patiŽnten zijn allergisch voor ťťn vissoort en tolereren andere soorten.

De allergie voor vissen betekent niet dat andere zeevruchten zoals schaaldieren niet worden getolereerd. Kruisreactiviteit is niet aanwezig tussen vissen en schaaldieren. Natuurlijk, kunnen de patiŽnten een allergie  voor allebei onafhankelijk ontwikkelen. De kuit van vissen (of de kaviaar) zijn gemeld aan de allergie van het oorzakenvoedsel maar er is geen relatie aan allergie voor de vissen waaruit de eieren voortkomen.

Tot slot heeft men gerapporteerd dat de parvalbumin in kikkerbilletjes allergische reacties bij visallergische patiŽnten in sommige gevallen kan veroorzaken. Dit opnieuw komt ook door kruisreactie.

Wie, wanneer, hoe lang en hoe vaak?
Visallergie wordt gezien zowel onder kinderen als volwassenen (0.1-0.2%). Voedselgewoonten volgens land geeft ongeveer de frequentie van vissenallergie. Het aantal visallergische patiŽnten in die landen is hoger waar vis een belangrijke component van het lokale dieet is. In het algemeen, wordt visallergie niet ontgroeid maar is levenslang.

Hoeveel is teveel?
Zeer kleine hoeveelheden (weinig mg, met andere woorden een uiterst kleine vlok) vis kan een reactie in zeer gevoelige personen veroorzaken. Beschreven is dat een dosis van slechts 5 mg kabeljauw voldoende is om een reactie te veroorzaken. Voorts kunnen sommigen allergische personen allergische symptomen krijgen door de stoom (allergenen in de lucht) bij het koken of bakken van vis. Visallergie is daarom soms een probleem in de visindustrie en onder restaurantkoks, waar de bewerking en inhalatie eczeem en astma zouden kunnen veroorzaken. Tot slot zelfs kan een kus van iemand die vis heeft gegeten een reactie in een visallergische persoon veroorzaken.

Diagnose
Een aanwijzing voor IgE-gemedieerde visallergie kan uit huid-prik testen en uit serum IgE testen worden verkregen. De aanwezigheid van een positieve test van de huidprik of van viseiwit-specifiek IgE-antilichaam in serum is indicatief van een IgE-gemedieerde visallergie, maar beide testen kunnen vals-positief of vals-negatief zijn. Daarom moet een definitieve diagnose op strikte, duidelijk omlijnde eliminatie en (her)provocatie protocollen of op de gecontroleerde procedures van de visprovocatie worden gebaseerd. De visallergie wordt bevestigd als de symptomen na eliminatie verdwijnen en bij herintroductie weer verschijnen of als een zogenaamde dubbelblinde placebo gecontroleerde voedseluitdaging een positief resultaat geeft. Tijdens een dergelijke provocatie weten zowel de arts als de patiŽnt niet welke provocatiedosis vis bevat en welke niet. Dergelijke provocatieprocedures zijn ook nuttig voor het bepalen van de drempeldosis reactiviteit, en om te verifiŽren of een persoon de voedselallergie is ontgroeid, hoewel dit zelden met visallergie wordt gezien.

Waar vind ik vis?
Het is belangrijk om de etiketten op verwerkt voedsel te bestuderen aangezien diverse producten vis kan bevatten: surimi (visproduct dat krabvlees imiteert), vismeel, dierlijk vet, leverpastei, wat worsten, krabsalade, sushi, oestersaus, saus van Worcestershire, salade Caesar, tapenade, en pizzabovenste laagjes. De oliŽn van vissen / het dierlijke olieblik bevatten ook visproteÔnen, afhankelijk van de graad van raffinage van de olie. Gelatine van vis die van huid en beenderen wordt bereid en die in voedingsmiddelen wordt gebruikt. Er dient overwogen te worden om geen risico voor visallergische personen te nemen bij geen enkele dosis.

Oneetbare producten
De gelatine van vis wordt toegepast in farmaceutische producten zoals vaccins, maar het wordt niet beschouwd als een risico voor visallergische personen.

Vermijden
Mensen die lijden aan visallergie, moeten vis in welke vorm dan ook en het voedsel dat vis-afgeleide ingrediŽnten bevat strikt vermijden, dit is de enige manier om een reactie te verhinderen. Dit kan soms moeilijk zijn omdat zij in voedingsmiddelen kunnen worden verborgen. Volgens de nieuwe EU- etiketteringsrichtlijn (2003/89/EG) en de lijst van de Commissie van Codex Alimentarius, moet om het even welk vis-afgeleide ingrediŽnt op het etiket worden vermeld. Zelfs als de etiketten zorgvuldig worden gelezen, ongewild en toevallig kan de consumptie van vissen gebeuren. Zouden visallergische mensen vooral voorzichtig moeten zijn bij het eten uit huis.
Wanneer opdracht geven van tot een "geen vis maaltijd" bij een restaurant moet ook opgelet worden dat er geen visproteÔnen aan werktuigen, tafelolie of een grill worden vervuild die aan vis is of was blootgesteld.

© 2008 www.anafylaxis.nl
Disclaimer. Deze informatie is aanvullend op de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of laat u verwijzen naar een specialist, die bekend en ervaring heeft in allergieŽn.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers van het InformAll- project is gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Januari 2008