Informatie over Tarwe allergenen. www.restaurantenallergie.nl © NAN 2008 Allergie

Tarwe
 

Het hoofdstuk over tarwe werd voorbereid door Joseph Scibilia, Elide A. Pastorello, Simona. Bonomi, en Claudio Ortolani, Milaan, ItaliŽ en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

Tarwe is een plant die tot de familie van de grassen (Poaceae) behoort en is wereldwijd ťťn van de belangrijkste graangewassen.

Tarwe behoort tot de soort Triticum
Er zijn verschillende soorten tarwe; het wijdst gecultiveerd is zachte tarwe (aestivum van T.) en de zogenaamde harde tarwe (de harde tarwe van T.), de eerstgenoemde neemt voor ongeveer 95% van wereldproductie voor zijn rekening en laatstgenoemde voor ongeveer 5%, Tarwe geeft meer dan 20% van de voedingswaarde voor de wereldbevolking en in 1997/98 bedroeg de productie van de wereldtarwe 579 miljoen ton; in 2000 was het ongeveer 571 miljoen ton; ongeveer 35% van de tarwe van de wereld wordt  geproduceerd in AziŽ, 17% in Europa en 16% in de Verenigde Staten. Men schat dat bijna tweederde van de tarwe voor menselijke voeding worden gebruikt en een weinig dan minder ťťn derde wordt gebruikt voor veevoer en oneetbare toepassingen.  De meerderheid van de geproduceerde tarwe wordt verbruikt in het land waar het wordt gekweekt.

De tarwepit is het zaad van de tarweplant. Elk uiterst klein zaad bestaat uit drie delen: het endosperm, de zemelen, en de kiem. Het endosperm is het grootste deel van de pit en is waar het zetmeel wordt opgeslagen en waar de grootste hoeveelheid bloem uit komt. Het bevat proteÔne, ook ijzer, en B-complexe vitaminen. De zemelen zijn de buitenlaag van de pit en bevatten meestal vezel, maar ook eiwit en B-complexe vitamine. Het is slechts aanwezig in whole-wheat bloem.

De ongunstige reacties op tarwe kunnen door verschillende mechanismen worden verklaard.

Gluten-intolerantie.
De meest voorkomende hypergevoeligheid door tarwe (gluten-intolerantie) wordt veroorzaakt door de glutenfractie in tarwe en andere graangewassen. Gliadine in gluten spelen een belangrijke rol. Deze hypergevoeligheid wordt Coeliakie (spreek uit: (seu - lia - kie) (gluten-intolerantie) genoemd en is een ziekte van de buikholte en uit zich door chronische diarree, zwellen van de buik, pijn, gewichtsverlies, ijzerdeficiŽntie en voedende malabsorptie.

Tarweallergie.
Hier behandelen wij alleen de minder voorkomende vorm van hypergevoeligheid voor tarwe, d.w.z. de type I tarweallergie IgE-gemedieerde. Immunoglobuline E (IgE) is het allergieantilichaam. De proteÔnen van de tarwe in de pit zijn de oorzaak van IgE-gemedieerde voedsel allergische reacties. Verscheidene proteÔnen zijn geÔdentificeerd als allergenen waaronder ook gliadine, albumine en globuline maar zeer weinig is bekend over hun relevantie. Sommige tarweallergenen zijn dezelfde proteÔnen als de allergenen in grasstuifmeel. Hun relevantie als voedselallergenen is onwaarschijnlijk.

Symptomen
De tarweallergie leidt vaak tot symptomen van de huid (atopisch dermatitis of eczeem en urticaria of netelroos). Het kan het zwellen van huid, lippen of keel (angioedema), symptomen van de maag/de darm (diarree, misselijkheid, het buikpijn en braken), lopende of gevulde neus en astma, en in ernstige gevallen anafylactische schok veroorzaken.

Inspanning-geinduceeerde tarweallergie (WDEIA) treedt binnen minuten tot aan uren op, na inname van tarwe. De duur van inspanning die nodig is om een reactie uit te lokken is tussen 10 en 60 minuten. De symptomen strekken zich uit van netelroos (urticaria) en het zwellen van de huid (angioedema) tot aan kortademigheid (Dyspnoe), daling van de bloeddruk, instorting en schok.

De beroepsallergie voor tarwemeel in bakkers is gewoonlijk beperkt tot astma.

Verwant voedsel (kruisreacties)
Tarwe is verwant met andere graankorrels zoals gerst, rogge, graan (maÔs) en rijst. Zeer weinig is bekend over het risico dat en of deze verwante graangewassen allergie in patiŽnten met tarweallergie veroorzaken.
Graan (mais) en rijst worden gewoonlijk goed getolereerd door tarweallergische patiŽnten.
Van gerst zijn echter klachten gemeld. Gelijkaardige proteÔnen zijn aanwezig in alle graangewassen. Theoretisch zouden de tarwe allergische patiŽnten op verscheidene van deze verwante proteÔnen kunnen reageren. Dergelijke reacties die op gelijkenis worden gebaseerd worden kruisreacties genoemd. Voor graangewassen schijnt dit probleem van veelvoudige gevoeligheden van beperkt belang te zijn.

Wie, wanneer, hoe lang en hoe vaak?
Bij kinderen, is tarweallergie misschien frequenter dan bij volwassenen maar het aantal is zeker veel lager dan aan die door ander voedsel. Een recente studie onder jonge volwassenen in AustraliŽ resulteerde in een aantal van ongeveer 0.25%. Onder 486 Deense families, werden 1834 personen onderzocht op voedselallergie. Deze omvatten 486. 3 jaar -oude kinderen, 111 < 3 jaar, 301 ouder dan 3 jaar en 936 volwassenen. In geen van deze personen, heeft men tarweallergie kunnen bevestigen. Er zijn geen beschikbare gegevens over de prognose (persistentie) van tarweallergie.

Een specifiek type van op tarwe betrekking hebbende allergie is verbonden met fysieke oefening na tarweconsumptie, zogenaamde tarwe-afhankelijke, inspanning-geÔnduceerde anafylaxis (WDEIA). Dit type tarweallergie wordt hoofdzakelijk gemeld voor volwassenen zonder een geschiedenis van tarweallergie in kinderjaren.

De overschatting van het belang van tarwe als bron van voedselallergie is misschien verwant met verwarring met glutenintolerantie (Coeliakie) de ziekte van de buikholte. Bovendien, is tarwe ook een belangrijke bron van allergie onder bakkers. Hoewel bakkers gewoonlijk aan astma lijden dat door ingeademd bloemstof wordt veroorzaakt, zou de waarneming van tarwe als belangrijke allergie veroorzakend voedsel gedeeltelijk door dit fenomeen het gevolg kunnen zijn.

Hoeveel is teveel?
Voor tarwe is niet nauwkeurig vastgesteld hoe weinig tarwe een reactie veroorzaakt. Voor sommige voedingsmiddelen zoals melk, ei en pinda zijn deze niveaus onderzocht en bevinden zich in de milligramwaaier, d.w.z. 1/1000 van een gram, voor zeer gevoelige patiŽnten. Voor tarwe zijn dergelijke gegevens nog niet beschikbaar. Een provocatieprotocol dat onlangs door een groep Duitse kinderartsen wordt gemeld gebruikte een waaier tussen 4 mg en 3,5 gram tarwemeel. Hoewel het niet werd meegedeeld bij welke hoeveelheden de positieve reacties werden waargenomen, is dit een duidelijke aanwijzing dat lage hoeveelheden tarwemeel, d.w.z. in milligrammen voldoende is om klachten te veroorzaken. 

Diagnose
De diagnose van tarweallergie begint met het registreren van een duidelijke klinische geschiedenis om een verband tussen allergische reacties en tarwe te vestigen. Dit zal ook de IgE-gemedieerde allergie (tarweallergie)  van Coeliakie onderscheiden. De huidpriktesten en de metingen van specifieke niveaus IgE (RAST test) worden gebruikt om een op geschiedenis-gebaseerde verdenking van IgE-gemedieerde tarweallergie te bevestigen. Tarwe deelt gelijkaardige allergenen met andere graangewassen maar in het bijzonder ook met grasstuifmeel. Een positieve huidtest of de serum-IgE test voor tarwe kan gemakkelijk op kruisreactiviteit met grasstuifmeel worden gebaseerd. De positieve testresultaten die op gelijkenis tussen allergenen van van het grasstuifmeel en graangewas proteÔnen worden gebaseerd is een frequente oorzaak van vals-positieve diagnoses. Om te onderscheiden of de kruisreacties klinische relevantie hebben, is de enige definitieve methode een zogenaamde dubbelblinde placebo-gecontroleerde voedselprovocatie. In deze procedure, worden de stijgende dosissen tarwe aan de patiŽnt evenals placebomaaltijden gegeven die geen tarwe bevatten. Zowel de patiŽnt als de arts weten niet welke maaltijd met of zonder tarwe is. Het efficiŽnt blinden van de smaak van tarwe is essentieel voor dergelijke provocatieprocedures.

Waar vind ik tarwe?
De zachte tarwe wordt gebruikt voor het bereiden van zachte tarwemeelproducten zoals brood, koekjes, crackers, koekjes, cakes, gebakje, dik makende agenten, en ontbijtgraangewassen; het wordt ook gebruikt voor de productie van alcoholische dranken zoals bier en whisky, en voor industriŽle alcohol;
de zemelen die vrijkomt bij het malen van koren worden gebruikt voor veevoer.
De harde tarwe wordt gebruikt hoofdzakelijk voor de productie van deegwaren. De Italiaanse wetgeving staat het gebruik van andere tarwesoorten voor het maken van deegwaren niet toe.

Tarwe kan ook aanwezig zijn als verborgen voedsel in producten zoals:
bouillonblokjes en soepen, maÔszetmeel, gepaneerde vlees en groenten, koffiesurrogaten, surimi, couscous, jus, hotdogs, roomijs, bewerkt vlees, milkshakes, kruiden en kruiden zoals peper, zoethout, kauwgom, suikergoed, chocoladestaven, saladevullingen, sojasaus, ketchup, mosterd en andere sausen.

Oneetbare producten
Het schoonheidsmiddel en de hygiŽne de producten van het haar evenals de farmaceutische producten zoals medicijnen en vitaminen kunnen tarwe bevatten. In sommige gevallen is het maÔszetmeel een ingrediŽnt dat in zijn draai tarwe bevat. Voedsel voor huisdieren kan ook tarwe ook bevatten.

Vermijden
Voor de behandeling van voedselallergie, momenteel is vermijden de enige oplossing. Aangezien tarwe in vele gemeenschappelijke voedingsmiddelen ook als "onzichtbaar" ingrediŽnt wordt gebruikt, is het vermijden moeilijk. De aanwijzingen op voedseletiketten die naar (mogelijk) gebruik van tarwe als ingrediŽnt richten omvatten bulgur, zemelen, couscous, farina, gluten, kamut, MSG (monosodium glutamaat), proteÔne, griesmeel, en spelt.

Gelukkig, volgens de recente nieuwe wetgeving (de Richtlijn 2003/89/EG van de Etikettering van de EU en lijst van de Commissie van Codex Alimentarius bij de verplichte etikettering van voorverpakt voedsel) moeten alle producten die tarwe of tarwe-afgeleide ingrediŽnten bevatten als dusdanig moeten worden geŽtiketteerd.

© 2008 www.anafylaxis.nl
Disclaimer. Deze informatie is aanvullend op de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of laat u verwijzen naar een specialist, die bekend en ervaring heeft in allergieŽn.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers van het InformAll- project is gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Januari 2008