Informatie over Soja allergenen. www.restaurantenallergie.nl ę NAN 2008 Allergie

Soja
 

Het hoofdstuk over vis werd voorbereid door Barbara K. Ballmer-Weber, ZŘrich, Zwitserland en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

De soja behoort tot de peulvruchtfamilie. De zaden of de sojabonen zijn het eetbare deel van de installatie. Zij zijn bijzonder rijk aan prote├»nen van hoge biologische waarde en zijn daarom een belangrijk voedingsmiddel. Hun eiwitgehalte is ongeveer 35% van droge zaden. Allergenicity van sojaboonprote├»nen is gedocumenteerd sinds de jaren '80. De blootstelling van de sojaboon is wijdverspreid in Azi├ź en de V.S. maar zijn consumptie is in Europa tijdens de laatste jaren, vooral in vegetarische cuisine gestegen.

De allergie voor soja wordt veroorzaakt door proteïnen in de zaden, in het bijzonder door enkele zogenaamde opslagproteïnen. De proteïnen van de opslag zijn overvloedig in zaden en dienen als "bronmateriaal" tijdens de groei van een nieuwe installatie. Minstens twee opslagproteïnen zijn geïdentificeerd als allergenen, vicilin en legumin. De proteïnen van de opslag gewoonlijk zijn stabiele hittebestendige proteïnen. De thermische behandeling verlaat deze allergenen grotendeels intact. Een niet-opslagproteïne die met het belangrijkste allergeen voor het hooikoorts verwant is van het berkstuifmeel (zie "Verbinding met hooikoorts") is onlangs geïdentificeerd als allergeen in sojaboon.

Symptomen
De soja kan al soort allergische symptomen veroorzaken die zich van het itching en het zwellen van mond en keel, gastro-intestinale reacties (misselijkheid, klemmen en diarree) uitstrekken, ademhalingssymptomen (hooikoorts en astma), huidreacties (bijenkorven die ook als neteluitbarsting of urticaria worden bedoeld) tot strenge levensgevaarlijke reacties m
et inbegrip van shortness van adem en daling van bloeddruk (anafylactische schok).

Hoewel geen voedselallergie, er zij op gewezen dat de inhalatie van sojapoeder en bloem door beroepsblootstelling ademhalingssymptomen zoals Rhinitis en astma kan veroorzaken. Pati├źnten die, echter, symptomen na inhalatie de ontwikkelen tolereren gewoonlijk opgenomen soja. Het de schilstof van de sojaboon was verantwoordelijk van astmaepidemie├źn die tussen 1981 en 1987 in Spanje na het leegmaken van sojaboonzaden in de havens van Barcelona, Cartagena en Tarragona maar ook in New Orleans in de jaren '50 en de jaren '60 voorkwamen.

Verwant voedsel (cross-reactions)
Aangezien de soja een peulvrucht is, is er echte zorg geweest dat de reactiviteit aan andere peulvruchten in het bijzonder pinda bij soja allergische onderwerpen gemeenschappelijk zou zijn.  Deze zorg is gebaseerd op de verwachting dat de gelijkaardige prote├»nen in verwant voedsel ook reacties zullen veroorzaken. Dergelijke reacties worden bedoeld als cross-reactions. De opslagprote├»nen in b.v. pinda en erwt zijn namelijk zeer gelijkaardig aan hun tegenhangers in soja. In tegenstelling tot een andere bekende voedselallergie├źn, schijnt de dwars-reactieve allergie zeldzaam voor peulvruchten te zijn. De meeste soja allergische individuen zijn verdraagzaam van pinda, misschien met uitzondering van pati├źnt met de allergie van het berkstuifmeel (zie verder). Dit betekent niet dat absoluut geen pati├źnten bestaan die dwars-reactieve allergie aan veelvoudige peulvruchten aantonen, maar het is zeldzaam.

De pati├źnten met hooikoorts in de vroege lente die door berkstuifmeel wordt veroorzaakt hebben vaak voedselallergie├źn. Het belangrijkste voedsel dat wordt betrokken bij dit fenomeen is vruchten zoals appel en perzik en boomnoten zoals hazelnoot. De oorzaak van dit huwelijk tussen ademhalingsallergie en voedselallergie is dat deze vruchten en noten een allergeen bevatten dat dicht verwant met het belangrijkste allergeen van het berkstuifmeel is. De allergische reacties die op dergelijke gelijkenissen worden gebaseerd worden genoemd dwarsreacties. Onlangs, heeft men aangetoond dat de soja ook een dergelijk berkstuifmeel verwant allergeen bevat. De allergische reacties op een dieetproduct dat een sojaprote├»ne bevat isoleren onlangs zijn beschreven in Midden-Europa, d.w.z. Duitsland en Zwitserland. De meeste pati├źnten die allergische reacties op de sojaprote├»ne ervaren isoleren waren allergisch voor berkstuifmeel. De gesprekken onder de allergische onderwerpen van het berkstuifmeel op een berk rijk gebied openbaarden dat 10% van de hoogst gevoelig gemaakte allergische pati├źnten van het berkstuifmeel aan een bijkomende voedselallergie aan sojaboon lijden.

Wie, wanneer, hoe lang en hoe vaak?
Het overwicht van sojaallergie is niet specifiek tot dusver bestudeerd. Tot op heden, is de voedselallergie voor soja beschreven hoofdzakelijk in jonge kinderen met eczema (atopic dermatitis), vaak ontgroeiend hun sojaallergie na 1-2 jaar van dieetverwijdering. In kinderen met eczema en veronderstelde voedselallergie, reageren 1 tot 4% van hen bij blootstelling aan soja met allergische symptomen.  De allergische reacties op soy-derived voedsel in volwassenen, echter, zijn minder frequent.

Hoeveel is teveel?
De drempels voor allergische reacties op soja zijn niet nauwkeurig gevestigd. In Zweden, werd de soja gemeld om van 6 van de 12 strenge of levensgevaarlijke allergische reacties de oorzaak te zijn die door voedsel in 1993-1996 na opname van een geschatte hoeveelheid 1-10 g soja worden veroorzaakt. De niveaus van de drempel kunnen drastisch tussen individuen verschillen. De ongepubliceerde resultaten van Zwitserland stellen voor dat de eerste subjectieve symptomen reeds bij een dosis 8 mg kunnen beginnen.

Diagnose
De diagnose van sojaallergie begint met het registreren van een duidelijke klinische geschiedenis om een verband tussen allergische reacties en soja te vestigen. Aangezien de soja vaak als "onzichtbaar" ingredi├źnt in een samenstellingsvoedsel wordt gebruikt, is dit niet altijd zo rechte voorwaarts. De de priktests van de huid en de meting van specifieke niveaus IgE worden gebruikt om een op geschiedenis-gebaseerde verdenking van sojaallergie te steunen. De soja deelt zowel gelijkaardige allergenen met pinda als ander peulvruchten en stuifmeel. Een positieve huidtest of de serumigE test kan gemakkelijk op cross-reactivity aan pinda, ander peulvruchten of zelfs berkstuifmeel worden gebaseerd. Om te onderscheiden of dergelijke dwarsreacties klinische relevantie hebben, is de enige definitieve methode een zogenaamde dubbelblinde placebo-gecontroleerde uitdaging. In deze procedure, worden de stijgende dosissen soja aan de pati├źnt evenals placebomaaltijd beheerd die geen soja bevatten. Zowel zijn de pati├źnt als de arts onbewust van de maaltijd met en zonder soja. De effici├źnte blinden van de smaak van soja zijn essentieel voor dergelijke uitdagingsprocedures.

Waar vind ik soja?
De bonen van de soja worden gewoonlijk verbruikt als verwerkt voedsel hoewel de gehele bonen ook kunnen worden gegeten. De producten van de soja worden tegenwoordig wijd gebruikt in de voedselindustrie, in het bijzonder als texturizer, emulgator en eiwitvuller. In deze gevallen wordt de soja gebruikt als olie, bloem of concentraat. De bloem van de soja wordt vaak toegevoegd aan brood, gebakje en koekjes. De soja be├źindigt ook omhoog in sojamelk, sojadranken en sojavlokken. De gestremde melk of tofu van de soja zijn een gemeenschappelijk ingredi├źnt in Aziatische cuisine en zijn de basis voor vergiste sojaboonproducten zoals miso, okara, sojasaus, of tempeh. Voorts wordt de soja gebruikt voor de productie van geweven plantaardige prote├»ne (TVP) die als vleessubstituut wordt verbruikt. Aangezien de soja een goede en goedkope bron van prote├»ne is en het kan deel van een grote verscheidenheid van verwerkt voedsel zoals vleesproducten, worsten, chocolade, roomijs en ontbijtgraangewassen uitmaken. Het wordt ge├»ntroduceerd in het dieet vroeg in het leven als zuigelingsformule of zuigelingsmaaltijd.

De lecithine van de sojaboon wordt gebruikt als emulgator (E322) in verwerkt voedsel maar ook als ingredi├źnt in geneesmiddelen en schoonheidsmiddelen. Voorts wordt het opgenomen als gezondheidssupplement toe te schrijven aan zijn voorspeld effect bij de vermindering van het cholesterolniveau. Het wordt afgeleid uit de oliefractie, maar het kan een allergie veroorzakende sojaprote├»nen op laag niveau bevatten. De lecithine van de soja wordt hoofdzakelijk gebruikt als additief voor levensmiddelen in chocolade, bakkerswaren, kruiden, roomijs. De commerci├źle voorbereidingen van de sojalecithine worden niet ge├źtiketteerd zoals bevattend sojaprote├»nen, dus kunnen zij een bron van verborgen allergenen vertegenwoordigen.

Oneetbare producten
De soja wordt gebruikt in vele oneetbare producten met inbegrip van lichaamslotions en cr├Ęmes, zepen, voedsel voor huisdieren, kleefstoffen en smeermiddelen. De lecithine van de soja wordt gebruikt in geneesmiddelen en schoonheidsmiddelen.

Vermijden
Voor de behandeling van voedselallergie, momenteel is het vermijden de enige oplossing. Aangezien de sojaboon een "onzichtbaar" ingredi├źnt in een brede waaier van voedingsmiddelen is, is het vermijden moeilijk. Gelukkig, volgens de recente nieuwe wetgeving (de Richtlijn 2003/89/EG van de Etikettering van de EU en lijst van de Commissie van Codex alimentarius bij de verplichte etikettering van voorverpakt voedsel) alle producten die soy-derived ingredi├źnten bevatten zouden als dusdanig moeten worden ge├źtiketteerd.

ę 2008 www.anafylaxis.nl
Disclaimer. Deze informatie is aanvullend op de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of laat u verwijzen naar een specialist, die bekend en ervaring heeft in allergieŰn.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers van het InformAll- project is gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Januari 2008