Informatie over Schaaldieren allergenen. www.restaurantenallergie.nl © NAN 2008 Allergie

Schaaldieren
 

Het hoofdstuk over schaaldieren werd voorbereid door Fabienne Rancé, Toulouse, Frankrijk en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

De schaaldieren zijn onder de het meest meestal verbruikte zeevruchten. De schaaldieren behoren tot de familie van de Geleedpotige. De schaaldieren zijn verdeeld in zes belangrijke subgroepen die 44.000 soorten omvatten. Onder deze is een verscheidenheid van algemeen en overzees voedsel zoals langoustine, zeekreeft, rivierkreeften, en krab minder algemeen gegeten. Ander overzees voedsel zoals tweekleppige schelpdieren, mosselen, oesters, kammosselen, abalone en pijlinktvis is geen schaaldieren maar weekdieren of schaaldieren. De schaaldier allergie is een zogenaamde igE-Bemiddelde voedselallergie. IgE (Immunoglobulin E) is het allergieantilichaam.

Symptomen
De reacties strekken zich van mild mondeling allergiesyndroom uit (het itching van de lippen, mond, of keel, en shet welling van de lippen, de tong, de keel, en het gehemelte) aan levensgevaarlijke systemische anaphylaxis (de moeilijkheid die, daalt in bloeddruk, en zelfs dood ademt). De symptomen komen binnen Ć©Ć©n tot Ć©Ć©n uur na opname (90% van gevallen) voor. Nochtans, is urticaria (bijenkorven) het frequentste symptoom. Anderen symptomen die de huid (het itching, het zwellen) beĆÆnvloeden, maagdarmkanaal (misselijkheid, die heartburn, en diarree belemmert), ademhalingssymptomen (astma, hayfever), en ogen (bindvliesontsteking) zijn gemeld. De schaaldieren worden vaak betrokken bij fatale anafylactische reacties en zijn de derde belangrijkste oorzaak van anaphylaxis na pinda's en boomnoten (
cachou, amandelen, pecannoten, okkernoten, enz.).

De symptomen komen het vaakst voor wanneer de zeevruchten (vereis over het algemeen hogere dosissen om een reactie te onthullen) worden opgenomen, maar kunnen ook lijken wanneer de ruwe zeevruchten en zelfs daarna het inhaleren van stoom worden behandeld terwijl de schaaldieren zoals garnalen worden gekookt (kan ademhalingsreacties veroorzaken). De tafelolie die met zeevruchtenresidu's wordt vervuild is ook gemeld aan oorzaken ongunstige reacties. De allergische reacties in arbeiders in elk stadium van zeevruchtenverwerking komen ook voor en zijn een ernstig volksgezondheidsprobleem in landen met de belangrijke schaaldierenindustrieƫn.

Verwant voedsel (cross-reactions)
Men heeft geschat dat 75% van individuen die voor Ć©Ć©n type van schaaldier allergisch zijn (garnalen, zeekreeft, rivierkreeften, of krab) ook allergisch voor een ander type zijn. Dit wordt bedoeld als cross-reactivity. Cross-reactions tussen schaaldieren en weekdieren (oesters, pijlinktvis, kammosselen) zijn ook mogelijk implicerend het zelfde type van proteĆÆnen in dit voedsel. In feite, kunnen de molecules verantwoordelijk voor cross-reactions cross-reactions tussen schaaldieren, stofmijten, kakkerlakken ook veroorzaken, en chironomid (gebruikt als vissenvoedsel). Nochtans, geen zijn cross-reactions gemeld tussen schaaldieren en vissen zoals Pollock, zalm, tonijn, makreel, forel, en ansjovissen.

Wie, wanneer, hoe lang en hoe vaak?
De allergieĆ«n van het voedsel zijn frequentst in kinderen, maar de volwassenen zijn niet vrijgesteld. De schaaldieren, de pinda's, de vissen, en de boomnoten zijn de gemeenschappelijkste oorzaken van voedselallergieĆ«n onder volwassenen. De allergieĆ«n van vissen en van schaaldieren worden geschat om ongeveer 1% van de algemene bevolking te beĆÆnvloeden. De landen waar de grote hoeveelheden schaaldieren, zoals de Skandinavische landen worden verbruikt, hebben hogere tarieven schaaldierallergieĆ«n, hoewel geen species-specific studies zijn uitgevoerd. Weinig is gekend over hun persistentie, maar al bewijsmateriaal wijst erop dat de schaaldierallergieĆ«n gewoonlijk niet zijn ontgroeid.

Hoeveel is teveel?
De symptomen komen het vaakst voor wanneer de zeevruchten (vereis over het algemeen hogere dosissen om een reactie te onthullen) worden opgenomen, maar kunnen ook lijken wanneer de ruwe zeevruchten en zelfs daarna het inhaleren van stoom worden behandeld terwijl de schaaldieren zoals garnalen worden gekookt (kan ademhalingsreacties veroorzaken). De tafelolie die met zeevruchtenresidu's wordt vervuild is ook gemeld aan oorzaken ongunstige reacties. De allergische reacties in arbeiders in elk stadium van zeevruchtenverwerking komen ook voor en zijn een ernstig volksgezondheidsprobleem in landen met de belangrijke schaaldierenindustrieƫn.

Terwijl Ć©Ć©n garnaal vaak genoeg is om een allergische reactie te veroorzaken, reageren sommige mensen aan nog kleinere bedragen. De laagste drempeldosering moet nog worden nader toegelicht.

Diagnose
Een gedetailleerde geduldige geschiedenis wordt eerst genomen. De tests van de huid en van het laboratorium worden dan gebruikt helpen allergisch voedsel van het dieet elimineren. In het geval van schaaldieren, wordt gecombineerd laat een positieve huidtest die met opgeheven antilichamenniveaus garnalenallergieƫn toe, bijvoorbeeld, om met 87% zekerheid worden gediagnostiseerd.
Er is geen gevestigde drempelwaarde voor schaaldier specifieke IgE.

Nochtans, zijn de voedseluitdagingen die (stijgende hoeveelheden potentieel allergisch voedsel in gediplomeerde stappen geven aan patiƫnten om te bepalen of zij een allergische reactie) zullen hebben de meest efficiƫnte manier om te bepalen of een persoon voor een bepaald voedsel echt allergisch is. De aanvankelijke voedseluitdagingen worden altijd geleid dubbelblind, controleerde de placebo tests. In het geval van schaaldieren, bijvoorbeeld, impliceren de voedseluitdagingen dubbelblinde, placebo-gecontroleerde tests gebruikend stijgende dosissen gekookte schaaldier in vanilleroomijs dat druivensmaakstof bevat. Als de dubbelblinde placebo-gecontroleerde voedseluitdaging negatief is, wordt een open voedseluitdaging over het algemeen uitgevoerd. De uitdagingen van het voedsel zouden slechts in het ziekenhuis moeten worden uitgevoerd plaatsend met hoogst opgeleid gebruikt personeel aan het behandelen van anafylactische reacties. De patiƫnten met een recente geschiedenis van strenge reacties zouden niet moeten worden uitgedaagd. Bovendien zouden de patiƫnten die voor ƩƩn type van schaaldier allergisch zijn voor allergieƫnreacties op alle andere schaaldieren wegens het potentieel voor cross-reactions moeten worden getest.

Waar vind ik schaaldier?
De schaaldieren of de schaaldierresidu's kunnen in bepaald verwerkt voedsel aanwezig zijn. Het is zo zeer belangrijk dat de mensen met allergieƫn voor schaaldieren de gewoonte van zorgvuldig het lezen van ingrediƫntenetiketten ontwikkelen en is zich bewust van de woorden, de termijnen, en de indicatoren die op etiketten worden gebruikt die op de aanwezigheid van schaaldieren of schaaldierresidu's wijzen. De voedingsmiddelen kunnen verborgen allergenen bevatten.

Oneetbare producten
De schaaldieren worden gebruikt in weinig oneetbare producten zoals room. Het contact met deze producten kan allergische reacties veroorzaken.

Vermijden
Voor patiƫnten die met een schaaldierallergie worden gediagnostiseerd, is het vermijden van schaaldieren de enige bewezen therapie, vooral aangezien de ongunstige reacties op zeer kleine hoeveelheden schaaldieren niet ongewoon zijn. Het is zo zeer belangrijk dat de mensen met allergieƫn voor schaaldieren de gewoonte van zorgvuldig het lezen van ingrediƫntenetiketten ontwikkelen en dat zij van woorden, termijnen zich bewust zijn, en indicatoren die op etiketten worden gebruikt die op de aanwezigheid van schaaldieren of schaaldierresidu's wijzen. De voedingsmiddelen kunnen verborgen allergenen bevatten. Het eten uit vooral in restaurants met Aziatische cuisine van het Zuidoosten is een risicofactor voor onverwacht contact met schaaldieren. De bijlage IIIa van de nieuwe EU- etiketteringsrichtlijn maakt de lijst van schaaldieren en schaaldierproducten op verplichte etiketten.

© 2008 www.anafylaxis.nl
Disclaimer. Deze informatie is aanvullend op de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of laat u verwijzen naar een specialist, die bekend en ervaring heeft in allergieėn.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers van het InformAll- project is gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Maart 2008