Informatie over Pinda allergenen. www.restaurantenallergie.nl © NAN 2008 Allergie

Pinda
 

Het hoofdstuk op pinda werd voorbereid door Jonathan Hourihane, Cork, Ierland en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

De pinda is een peulvrucht, afkomstig uit Zuid-Amerika.  De pinda, Arachis Hypogaea, behoort tot de familie Papilionacea van de orde Fabales, samen met linzen, kikkererwten, erwten, bonen en soja. Andere gemeenschappelijke namen voor pinda zijn aardnoot en grondnoot toe te schrijven aan de kenmerkende eigenschap van de peulen die ondergronds rijpen.  De pinda is een gemeenschappelijk snackvoedsel in de westers gezinde maatschappij, hoewel het een gemeenschappelijk ďtroostĒ voedsel in andere maatschappijen is. De wereldexportmarkt voor pinda is 1,3 miljoen metrische ton per jaar (geschilde basis), met de V.S., China en ArgentiniŽ, die de dominante exporteurs zijn. Zestig percent van de ruwe de pinda-uitvoer van de V.S. is aan de EU. Er zijn drie type pinda's die meer dan 99% van de productie van de V.S. vertegenwoordigen: de Flo-runner, de Virginia en de Spaanse. Er zijn geen duidelijke verschillen tussen hen met betrekking tot hun vermogen om allergie te veroorzaken.

De allergie van de pinda is een zogenaamde IgE-gemedieerde voedselallergie. IgE (Immunoglobuline E) is het allergieantilichaam. De allergie voor pinda wordt veroorzaakt door proteÔnen in de pit. Als alle zaden, zijn de pinda's rijk aan proteÔne; in het bijzonder de zogenaamde opslagproteÔnen die als "bronmateriaal" tijdens de groei van een nieuwe plant dienen. Sommige van deze opslagproteÔnen zijn bekend als de belangrijkste allergenen: viciline en een albumine. In professionele literatuur, worden deze allergenen gewoonlijk genoemd Ara h 1 en Ara h 2 van de Latijnse naam van pinda, Arachis Hypogaea. Beide allergenen zijn zeer stabiel tijdens verwerkingsstappen die het verwarmen impliceren, maar significante verschillen zijn gemeld afhankelijk van de methode. De geroosterde pinda's schijnen meer allergeen te zijn dan gekookt en gebraden pinda's.

Symptomen
De pinda is de meest voorkomende oorzaak van fatale op voedsel betrekking hebbende allergische reacties. De allergische reacties op pinda vertonen de typische waaier vanaf het milde lokale zwellen en het jeuken in de mond en keel tot aan strenge levensgevaarlijke reacties met inbegrip van tekort aan adem en daling van bloeddruk (anafylactische schok). In tegenstelling tot andere voedselallergieŽn schijnen strenge reacties een overheersende rol, zelfs bij de eerste blootstelling, te spelen. De symptomen als het tintelen van de lippen zijn een duidelijke waarschuwing voor contact met pinda die zich snel tot een ernstige reactie zou kunnen ontwikkelen.
De nabijheid van pinda en zelfs het huidcontact lijken veilig voor de meeste pinda allergische individuen, hoewel er meldingen van reacties zijn door inhalatie en na minimaal huidcontact en zelfs reacties die door kussen waren veroorzaakt.

Verwant voedsel (kruisreacties)
Aangezien pinda's peulvruchten zijn, zijn er zorgen dat kruisallergie voor andere peulvruchten bij pinda allergische personen voor zou komen.  Deze zorg is gebaseerd op de verwachting dat de gelijkaardige proteÔnen in verwant voedsel ook reacties zullen veroorzaken. Dergelijke reacties worden kruisreacties genoemd. De opslagproteÔnen in b.v. soja en erwt zijn namelijk zeer gelijkaardig als hun tegenhangers in pinda. In tegenstelling tot andere bekende voedselallergieŽn, schijnt de kruisreactieve allergie zeldzaam voor peulvruchten te zijn. De meeste pinda allergische individuen kunnen soja verdragen. Dit betekent niet dat absoluut geen patiŽnten bestaan die kruisreactieve allergie aan veelvoudige peulvruchten aantonen, maar het is zeldzaam.

De allergie voor noten van niet verwante botanische families van bomen, zoals amandel, okkernoot, hazelnoot en Paranoten komt vaker voor onder pinda allergische patiŽnten.  Ongeveer dertig tot vijftig percent van individuen met pinda-allergie zal antilichamen IgE aan ťťn of meer van deze boomnoten maken. Zij zijn bevattelijk om een allergie voor deze noten te ontwikkelen en zouden daarom hierop onderzocht moeten worden.

Wie, wanneer, hoe lang en hoe vaak?
Tot 80% van pinda allergische kinderen reageren bij de eerste bekende blootstelling aan pinda. Tot nu toe, is het onbekend hoe deze kinderen de allergie zonder direct contact met het voedsel ontwikkelden. Een van de mogelijkheden is dat consumptie van pinda door de zwangere en borstvoeding gevende moeder het kind in contact met de pindaproteÔne brengt. Sommige onderzoeken ondersteunen deze verklaring maar andere vinden niet het zelfde bewijsmateriaal. Of het vermijden door de moeder efficiŽnt is voor de preventie moet nog door verdere studies worden bevestigd. Er is ook een of andere zorg dat de blootstelling door de huid door crŤmes die arachideolie, in de vroege jaren '90, bevatten tot het voorkomen van pinda-allergie zou hebben kunnen bijgedragen. De Britse Overheid heeft onlangs geadviseerd dat de soja allergische individuen arachideolie bevattende medicijnen en visa versa zouden moeten vermijden, maar het bewijsmateriaal voor deze aanbeveling is niet momenteel aangetoond.

In de Westerse maatschappijen, wordt de prevalentie van pinda-allergie onder kinderen geschat rond de 0,5 tot 1%. (In Nederland dus ca. 50.000 mensen). In tegenstelling tot wat voor Melk- en Ei-allergie wordt waargenomen, ontgroeien de meeste kinderen hun pinda-allergie niet.
Men schat dat rond 75% van de gevallen blijvend is. Het is belangrijk om bij jonge kinderen door provocaties met regelmatige tussenpozen hun pinda-allergie te evalueren, omdat het vermijden een zware last kan zijn.

Het aantal pinda-allergische patiŽnten schijnt vooral bij kinderen te stijgen. Het is even gemeenschappelijk in Noordelijk Europa als in de V.S., volgens de stijgende Amerikanisering van het Europese dieet.
De allergie voor andere peulvruchten zoals linzen en kikkererwten komt meer voor in het Mediterrane gebied.

Hoeveel is teveel?
De pinda was het eerste voedsel waar drempeldosissen formeel onderzocht worden om dit te bevestigen. De laagste gemelde drempeldosissen voor pinda schijnt onder of rond de 1 milligram te naderen.  De verschillen in de niveaus van drempeldosis in deze studies kunnen op de voorbereidingsmethode van de gebruikte pindabron betrekking hebben en gestandaardiseerd, zijn de multi-gecentreerde studies aan de gang. Niettemin, is ťťn ding duidelijk; een werkelijk uiterst klein stuk van een pinda kan een bedreiging voor een pinda allergische patiŽnt zijn. Een gemiddelde geschraapte pinda weegt tussen 500 en 1000 mg. Dit betekent dat 1/1000 van een pinda genoeg is om een reactie in sommige patiŽnten teweeg te brengen.

Diagnose
De diagnose van pinda-allergie begint met het registreren van een duidelijke klinische geschiedenis om een verband tussen allergische reacties en pinda te vestigen. De huidpriktest en de meting van specifieke niveaus IgE (Bloedonderzoek = RAST) worden gebruikt om een op geschiedenisgebaseerde verdenking van pinda-allergie te steunen. Door de betere kwaliteit van deze tests is de behoefte aan provocaties met pinda verminderd om allergie te bevestigen. In een op ziekenhuis gebaseerde kliniekbevolking, schijnen de positieve tests van de huidprik zeer gevoelig met gevoeligheid en positieve vooruitlopende waarden boven 90% te zijn. Niettemin, is de gouden standaard van diagnose nog de dubbelblinde placebo gecontroleerde voedseluitdaging met pinda. In deze uitdaging worden met stijgende dosissen pinda aan de patiŽnt evenals placebomaaltijd beheerd die geen pinda bevatten. Zowel de patiŽnt als de arts zijn zich onbewust van de maaltijd met en zonder pinda. Het efficiŽnte blinden van de smaak van pinda is essentieel voor dergelijke uitlokkingprocedures.  Atopische individuen die positief zijn op de huidprik met pinda, hebben aangetoond om ongeveer vijftig procent kans om klinische reactiviteit (allergische reactie) te hebben tijdens een dubbele blinde voedseluitdaging. Bij jonge kinderen met een positieve huid prikken test maar zonder geschiedenis van reactiviteit aan pinda kan het noodzakelijk zijn om, met inbegrip van een voedselprovocatie te worden beoordeeld, alvorens zij naar de kinderopvang of naar school gaan.

Waar vind ik pinda?
De pinda is gebruikt in vele verschillende vormen als individueel voedsel maar ook als goedkoop vuller of substituut voor duurder of exotisch voedsel.  De bloem van de pinda is een zeer veelzijdig product met vrij laag koolhydraat en hoog eiwitgehalte. Het kan tot 4-8% van hoge eiwitstaven en tot 15% van gebakken goederen zoals (laagkoolhydraat) koekjes vormen. Het wordt wijd toegepast in kruidenmengsels, sausen, en vullingen. Hoewel deze laatstgenoemde praktijk waarschijnlijk onlangs met de verhoogde voorlichting van pinda-allergie is verminderd, is dergelijk minder duidelijk gebruik van pinda nog een significant risico voor pinda allergische patiŽnten. Andere producten die pinda zouden kunnen bevatten zijn ontbijtgraangewassen, suikergoed, Spaanse pepers, eibroodjes, roomijs, margarine, marsepein, melkformule, pestosaus en soepen.  De pinda wordt vaak in niet Europese schotels zoals Chinees of Thais voedsel gevonden dat in restaurants voor consumptie ter plaatse of huisconsumptie wordt voorbereid.  De arachideolie is een algemeen gebruikte vorm van plantaardige olie, maar in de overgrote meerderheid van gevallen is dit hoogst geraffineerde arachideolie.  De geraffineerde arachideolie schijnt om een goed veiligheidsprofiel in de meeste landen te hebben, terwijl de ruwe arachideolie waarschijnlijk voor een wezenlijk deel individuen zal een allergie veroorzakend zijn.

Oneetbare producten
De pinda-afgeleide ingrediŽnten kunnen in detergentia voor afwassen en wasserij, in handzepen, shampoo, lotions, wondzalf en crŤmes, scheercrŤme, schoonheidsmiddelen, en zelfs in van de van de van het metaalpoetsmiddel, bleekmiddel, inkt en as vet worden gevonden. Het contact met dergelijke producten kan allergische reacties in pinda allergische patiŽnten veroorzaken.

Vermijden
Bij gebrek aan om het even welke definitieve behandeling momenteel zijn de steunpilaren van behandeling voor pinda-allergie waakzaamheid en vermijden. Het gebruik van epinefrine, d.w.z. dragend een EpiPen, is essentieel in het geval van een ongunstige reactie kunnen handelen.  De pinda is zeer moeilijk te vermijden en men kan voorspellen dat de toevallige blootstelling zal gebeuren.  In vele gevallen zijn de reacties minder ernstig na follow-up en instelling van een beheersplan, maar dat kan niet worden gewaarborgd aangezien andere omstandigheden kunnen overheersen zoals dosis en route blootstelling, astmastatus, oefening voorafgaand aan inname, gebruik van alcohol of stuifmeelseizoen.

Zouden pinda-allergische patiŽnten pinda in alle gevallen etiketten op voedingsmiddelen zorgvuldig moeten lezen. Volgens recente EU-WETGEVING (2003/89/EG) en de lijst van de Commissie van Codex Alimentarius, zouden de aanwezigheid van pinda of de pinda-afgeleide ingrediŽnten altijd op het etiket moeten zijn. Ondanks deze verplichting, wordt het nog geadviseerd om voedseletiketten zorgvuldig te bestuderen. Andere aanwijzingen dat de pinda een mogelijk ingrediŽnt is zijn aardnoot, Arachis olie, gehydrolyseerde installatieproteÔne, plantaardige olie, plantaardig eiwit, natuurlijke smaakstof en oosterse saus.

© 2008 www.anafylaxis.nl
Ontkenning. Deze informatie is naast de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of verwijzing naar een specialist, die bekend en ervaring in allergieŽn heeft.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers op het InformAll- project wordt gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Maart 2008