Kies / Choose / Choisi / Whlen Sie

 Nederlands   English   Francais   Deutsch


 

Restaurant en Allergie

Introductie: 4/6

Hier vindt u achtergrond informatie over allergie en anafylaxis. Wat het is; waar je allergisch voor kunt zijn; wat de klachten kunnen zijn; wie het kunnen krijgen;op wie het invloed heeft; etc.

[HOME]
1.
Wat is Allergie?
2. Wat zijn Allergenen?
3.
Wat zijn de Klachten?
4.
Wie krijgt het?
5.
Wat is de Impact?
6.
Wat is de behandeling?

Hoewel het niet bekend is wie een allergie (om het even welke allergie, denk aan hooikoorts, contactallergie, voedselallergie, allergisch astma of allergisch eczeem) zal ontwikkelen, is het wel bekend hoe het in zijn werk gaat. Een van de factoren die medebepalend zijn voor het krijgen van allergie is erfelijkheid. De inzichten hierover zijn dat het met name om het directe gezinsverband gaat en als geen van de ouders een allergie hebben, is er toch nog 10% kans dat het kind een allergie gaat ontwikkelen. Als n van de ouders allergie heeft stijgt deze kans naar 20 - 30%, n ouder en een ander kind, 30 - 40% en als beide ouders allergie hebben is de kans gestegen naar 70%.
(bron RIVM)

De ontwikkeling van een allergie gebeurt altijd in twee stappen:

De eerste stap is dat je gevoelig gemaakt wordt om een allergie te kunnen ontwikkelen, dit wordt sensibilisatie genoemd.
Alleen mensen die gevoelig gemaakt zijn kunnen een allergie ontwikkelen, dit is dus de tweede stap. Maar niet iedereen die gevoelig is gemaakt ontwikkeld een allergie.

De mogelijkheid om een allergie te ontwikkelen hangt af van een aantal factoren:
Erfelijkheid en blootstelling  zijn de belangrijkste factoren die met het ontwikkelen van een allergie te maken hebben.

Een mens kan dus de mogelijkheid (erfelijkheid) in zich hebben om te gaan reageren en kan gesensibiliseerd raken.

De tweede stap is de daadwerkelijke ontwikkeling van de allergie.
Dit kan dus alleen als iemand al gesensibiliseerd is en doordat een mens blootgesteld wordt aan veel stoffen in zijn omgeving (denk hier aan o.a. huisstofmijt en allerlei schimmels, pollen, dieren, maar ook aan eten) bestaat de mogelijkheid dat daarvoor ontvankelijke personen gevoelig gemaakt worden.
Een deel van die gevoelig gemaakte personen kan klachten krijgen bij blootstelling aan de stof en kan dus een allergie ontwikkelen.

Schatting over het aantal personen dat allergisch is varieert en gedacht wordt dat 1 op de 4 mensen een allergie heeft, dit zou oplopen tot 1 op 2 in het jaar 2050 (bron GA2LEN / EFA).

Voor voedselallergie liggen de aantallen veel lager. Hoewel 1 op de 5 personen denkt dat hij een allergie voor voedsel heeft, blijkt uit onderzoeken dat het aantal mensen met een "echte" voedselallergie varieert van 6 tot 8 % bij kinderen tot zo'n 4 jaar en 2 tot 4 % bij volwassenen.

Op dit moment hebben 1 2 mensen per 100 een kans op een ernstige levensbedreigende reactie (anafylactische reactie).

[introductie 3]                                                                      [introductie 5]


Home        Contact         FAQ        Sitemap

2008 Nederlands Anafylaxis Netwerk. All rights reserved