Allergie Allergie

EI
 

Het hoofdstuk over ei werd voorbereid door Carsten Bindslev-Jensen, Odense, Denemarken en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

Het ei van de kip speelt over de hele wereld een belangrijke rol in de voeding en wordt als ingrediŽnt in een enorme verscheidenheid van voedsel gebruikt. De kippenei-allergie ťťn van de frequentste voedselallergieŽn in kinderjaren. De kippenei-allergie is een zogenaamde IgE-gemedieerde voedselallergie. IgE (Immunoglobuline E) is het allergieantilichaam.

De eieren van vogels bevatten verscheidene proteÔnen geschikt om een immuunreactie (reactie door het afweersysteem) bij de mens te veroorzaken - de meeste proteÔnen zijn aanwezig in het eiwit. De allergie veroorzakende proteÔnen in de dooier dragen slechts tot een minder belangrijke graad bij.

De meeste allergische reactie veroorzakende proteÔnen in het eiwit zijn zowel hittebestendig- als bestand tegen de spijsvertering en kunnen ook in het huisstof in normale huishoudens worden gevonden.

Hoewel niet grondig onderzocht, wordt de sensibilisering (de manier waarop je gevoelig gemaakt wordt) verondersteld om plaats te vinden door opname van ei-proteÔne in het dieet - zelfs kunnen in sommige gevallen de minieme hoeveelheden in menselijke melk de zuigeling gevoelig maken, waar je pas een reactie voor de eerste keer ziet als de zuigeling een maaltijd eet die ei bevat. 

Symptomen
De inname van ei zal in gevoelig gemaakte individuen een directe allergische reactie geven. Dit begint met jeuk van en in de mond en de heug, gevolgd door neteluitbarsting (urticaria), braken, Rhinoconjunctivitis, astma en in zeldzame gevallen anafylaxis. De verergering van atopisch eczeem kan ook worden gezien, maar geÔsoleerde reacties die uren soms dagen na inname optreden, zonder een vorige directe reactie, zijn zeldzaam.

Verwant voedsel (kruisreacties)
De eieren van andere vogels bevatten allergie veroorzakende proteÔnen gelijkend op die in ei en zullen ook reacties in ei allergische patiŽnten geven, terwijl de inname van vlees van gevogelte zelden reacties veroorzaakt. De patiŽnten die door inhalatie van allergie veroorzakende proteÔnen van vogels (b.v. kanarievogel) gevoelig kunnen worden gemaakt, kunnen symptomen ervaren na het eten van eidooier, dit heeft te maken met kruisreactie.

Wie, wanneer, hoe lang en hoe vaak?
In recente epidemiologische studies, is de ei-allergie ťťn van de meest voorkomende voedselallergieŽn in de kinderjaren, en bij ca. 2 procent van de jonge kinderen gevonden. Meer dan de helft van deze kinderen zal hun klinische reactiviteit (de klachten) door ei voor de volwassenheid ontgroeien, op latere leeftijd is slechts minder dan 1 per cent van de volwassen bevolking allergisch voor ei. De vroege sensibilisering aan ei in kleutertijd is, echter, ook een voorspeller voor eerdere ontwikkeling van astma en inhalatieallergie.

Hoeveel is teveel?
De meeste patiŽnten reageren aan dosissen ei in milligrammen - bij gecontroleerde provocaties, zullen 5 procent van de patiŽnten al reageren aan dosissen onder de 5 mg, terwijl 50 procent symptomen krijgt wanneer het meer dan 100 mg zullen innemen.
Gemiddeld gewicht per ei: 63 tot 64 gram = 63.000 - 64.000 mg) Het kan voor individuele patiŽnten belangrijk zijn om de drempeldosis, die hen toelaat om een op maat gemaakte vermijdingstrategie toe te passen.

Waar vind ik kippenei?
De proteÔne van het ei wordt in dagelijkse diŽten over de hele wereld in vele types van voedsel gevonden dat zich uitstrekt van gekookte geheel ei tot aan deegwaren voor cakes en koekjes. Het ei wordt ook gebruikt in ruwe vormen, maar tegenwoordig wordt gepasteuriseerde ruwe eieren gebruikt b.v. in mayonaise om het risico van bacteriŽle verontreiniging (Salmonella's) te voorkomen.

Oneetbare producten
De proteÔne van het ei wordt ook gebruikt in cosmetische producten, in het bijzonder in shampoo maar ook lotions en crŤmes. De dooierlecithine van het ei wordt gebruikt in farmaceutische producten.

Vermijden
De enige gevestigde behandeling van Ei-allergie is vermijding. Aangezien ei zo wijd wordt gebruikt als ingrediŽnten is volledig vermijden moeilijk. Niet elke verklaring op een voedseletiket zal je alarmeren, woorden die ei aanduiden zijn: albumine, ovalbumine, globuline, ovomucine, ovomucoide, vitelline, ovovitelline, dooier en silicialbuminate. 

Volgens de nieuwe EU- etikettering richtlijn (2003/89/EG) en de lijst van de Commissie van Codex Alimentarius, moet het voedsel dat ei of ei-afgeleide ingrediŽnten bevatten altijd worden geŽtiketteerd. Het dieet advies zou moeten worden gegeven gebaseerd op de klinische drempel van de daadwerkelijke patiŽnt.   

© 2008 www.anafylaxis.nl
Disclaimer. Deze informatie is aanvullend op de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of laat u verwijzen naar een specialist, die bekend en ervaring heeft in allergieŽn.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers van het InformAll- project is gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Maart 2008