Informatie over Walnoot allergenen. www.restaurantenallergie.nl © NAN 2008 Allergie

Amandel

Het hoofdstuk over kruiden werd voorbereid door Riccardo Asero, Paderno Dugnano (MI), ItaliŽ en bewerkt naar het Nederlands door het NAN

De amandel (communis Amygdalus) wordt beschouwd als boomnoot hoewel de amandel tot de familie van Rosaceae behoort die appel, peer, perzik, kers, pruim, nectarine, ook abrikoos, en aardbei omvat. Veel verwerkt voedsel kan amandel bijvoorbeeld snoepjes, snacks, gebakken goederen, roomijs bevatten, kauwgom, dranken (amandelmelk), kerrie.

Symptomen
De ernst van door amandel veroorzaakte allergische reacties strekt zich uit van lichte orale allergiesyndroom dat (uit zich door bij de mond en/of de tong spoedig na het kauwen jeuk nadat het fruit gegeten is) tot aan ernstige en zelfs potentieel fatale systemische reacties (anafylactische schok; bulten en zwellen van de keel, astma). De ernst van allergische reacties hangt af van welk eiwit in de amandel waar de patiŽnt allergisch is.

Verwant voedsel (Kruisreactiviteit)
Verscheidene types van amandelallergische personen kunnen onderscheiden worden:

PatiŽnten met allergie voor berkstuifmeel.
Bij deze patiŽnten is amandelallergie het gevolg van kruisreactiviteit gelijkenis) tussen stuifmeelallergenen en gelijkaardige proteÔnen in plantaardig voedsel. Als dusdanig worden de proteÔnen snel in de maag vernietigd waardoor dit soort voedselallergie over het algemeen mild is: in de meeste gevallen is het orale allergiesyndroom de enige allergische symptoom. Voorts tolereren deze patiŽnten met hitte bereide amandelen omdat de allergenen hitte labiel zijn.

PatiŽnten hoofdzakelijk allergisch voor boomnoten
De allergie veroorzakende proteÔnen verantwoordelijk voor dit type allergie zijn hitte stabiel en bestand tegen de spijsvertering in de maag. PatiŽnten die op deze proteÔnen reageren kunnen ernstige allergische reacties krijgen. Het is zeer belangrijk om zich ervan bewust te zijn dat ernstige reacties bij de eerste blootstelling aan een noot kunnen voorkomen bij patiŽnten die allergisch zijn voor andere noten. Jammer genoeg, is kruisreactiviteit onder boomnoten zeer veranderlijk zowel in het echte leven en wanneer gemeten bij bloedonderzoek. Het is dus uiterst belangrijk dat patiŽnten met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op een boomnoot de inname van andere noten vermijden tot het ontbreken van reactie op amandelen ondubbelzinnig door behoorlijk uitgevoerde diagnose is aangetoond. Kruisreactiviteit tussen boomnoten en pinda wordt vaak waargenomen bij huidtesten of in bloedonderzoek, dit is toe te schrijven aan de aanwezigheid van gelijkaardige proteÔnen, maar daadwerkelijke klinische kruisreactiviteit is zeldzaam.

PatiŽnten allergisch voor perzik en andere Rosaceae
Deze patiŽnten reageren hoofdzakelijk op hitte stabiele eiwitten (LTP) hoofdzakelijk in Rosaceae maar ook in de meeste andere afgeleide voedingsmiddelen. LTP is een wijd kruisreactief allergeen. De meeste LTP-allergische personen hebben een geschiedenis van perzikallergie (OAS en/of ernstigere reacties), en ongeveer 25% vermeld reacties na het eten van amandelen. Allergie voor andere boomnoten is mogelijk bij deze patiŽnten. LTP is hitte stabiel en bestand tegen spijsvertering in de maag; bijgevolg kunnen de allergische patiŽnten potentieel ernstige allergische reacties krijgen.

PatiŽnten allergisch voor latex
Sommige gevallen van amandelallergie zijn gemeld bij patiŽnten die allergisch zijn voor natuurlijke rubberlatex. Dit is niet normaal en komt niet vaak voor.  

Lang wie, wanneer, hoe, en hoe vaak?
Noten worden beschouwd als ťťn van de frequentste oorzaken van voedselallergie, maar amandelallergie schijnt eerder ongebruikelijk. Er zijn geen goede gegevens over het voorkomen van amandelallergie beschikbaar. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk wordt de frequentie van de notenallergie als geheel geschat om zich tussen 0,2% en 0,5% zowel in kinderen als in volwassenen. NotenallergieŽn lijken vroeg in kinderjaren voor te komen, maar in de Mediterrane landen kan de sensibilisering voor hittebestendige proteÔnen in volwassenen optreden. Het is onbekend of allergische patiŽnten na sommige jaren van vermijden tolerant kunnen worden.

Diagnose
De huidtesten met vers voedsel wordt over het algemeen als de beste methode beschouwd om amandelallergie te ontdekken, hoewel de commerciŽle extracten even gevoelig kunnen blijken in gevoelig gemaakte patiŽnten voor stabiele allergenen. De in vitro testen (RAST) zijn over het algemeen ook gevoelig. Wegens de ernst van allergische reacties die door boomnoten worden veroorzaakt worden de mondelinge provocatie testen zelden uitgevoerd.

Vermijden
De amandel kan als "verborgen allergeen" in commerciŽle voedselvoorbereidingen aanwezig zijn; een beschreven geval van amandel veroorzaakte anafylaxis is toe te schrijven aan de inname van kerrie. Wegens mogelijke kruisreactiviteit, zouden de amandelallergische patiŽnten andere boomnoten, zoals hazelnoot en Paranoten moeten vermijden, tenzij hun goede tolerantie duidelijk door betrouwbare tests is bewezen.

© 2008 www.anafylaxis.nl
Disclaimer. Deze informatie is aanvullend op de informatie die door uw arts zal worden gegeven. Als u denkt dat u voedselallergie hebt, ga naar uw huisarts voor een consult of laat u verwijzen naar een specialist, die bekend en ervaring heeft in allergieŽn.
Wij waarderen het werk dat door de deelnemers van het InformAll- project is gedaan ten zeerste. Deze uitlegsamenvattingen zijn een resultaat hiervan.
Nederlands Anafylaxis Netwerk. Januari 2008